luni, 7 decembrie 2015

Vehicule feroviare construite și modernizate în România – Zilele Feroviare 2010

Expoziție feroviară de material rulant București 2010

În plină criză… Zilele Feroviare 2010 a adunat pe liniile din Gara de Nord peste 25 de vehicule feroviare de la companii cu specific feroviar din România, Astra Vagoane Călători Arad, Softronic Craiova, Remar Pașcani, Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, IRLU, Atelierele CFR Grivița, dar și producători străini ca Siemens sau Bombardier.

Printre vehiculele prezentate, amintesc pe scurt de locomotiva electrică Softronic Transmontana cu o putere nominală de 6600 kW și viteză maximă de 200 km/h, locomotiva diesel-electrică Carpathia 2300 DE-M modernizată de Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, automotorul modernizat VT614 modernizat tot la Cluj-Napoca. În ceea ce privește materialul rulant remorcat, remarcăm vagonul restaurant 84-90 capabil de 200 km/h și construit de Astra Vagoane Călători Arad, precum și vagonul interregional 20-68 modernizat la Remar Pașcani. Siemens a sosit la București prin reprezentantul familiei Eurosprinter, ES64F4, iar Bombardier prin TRAXX-ul F140 AC2.











miercuri, 11 noiembrie 2015

Un sejur la Straja sau unde vreau să merg să schiez iarna asta!


Deși afară încă mai cad frunzele sunt aproape 20 de grade Celsius, uitându-mă pe BlogalInitiative am zărit o propunere interesantă: să scriu despre cum mi-aș petrece un week-end de schi la Straja. Și chiar dacă aș câștiga sau nu un sejur la Straja, mi-aș comanda o săptămână întreagă, numai să mă bucur de aerul curat de acolo, de pârtiile pe care m-aș undui cu schiurile în stânga și în dreapta, dar și să explorez prin plimbări tematice zona muntoasă.

Libertate...

vineri, 30 octombrie 2015

Garile mele de poveste de pe Magistrala 500

22 septembrie 2010 – Excursie FeRoviaRă Fălticeni – București

Că tot este acum la modă emisiunea ”Gări de poveste”, prezint către dumneavoastră și gările mele de poveste, gări prin care am trecut de fiecare dată în cei 4 ani de zile de studenție. Călătoria de peste 8 ore începea cu trenul Regiotrans de Fălticeni, care mă lăsa apoi la Dolhasca, iar de acolo către București cu Trenul Rapid 652 de la CFR Călători.

În drumul spre capitală am fost martor pentru câteva momente și la lucrările de la podul feroviar de la Putna Seacă, distrus de inundațiile verii din 2005. Forfota dedicată reparației era în plină desfășurare, fiind numeroase utilaje la nivelul albiei râului. Dar… să pornim din:



Fălticeni

Impiegatul gării și paleta lui verde

joi, 29 octombrie 2015

O oră în Gara Suceava Burdujeni

21 septembrie 2010 – Activitate FeRoviaRă în Suceava Burdujeni

Începutul timid de toamnă din 2010 mă găsea pe meleaguri natale, astfel încât am profitat de ocazie și am zăbovit câteva zeci de minute în stația Suceava Burdujeni. Foarte frumoasa gară din Nordul Moldovei, colț de țară și de Regională, primea pe liniile ei trenuri de marfă pe liniile proaspăt modernizate din zona gării și trenuri de călători în fața grandioasei lucrări de artă.

În perioada scurtă când am poposit printre liniile stației Suceava Burdujeni – circa o oră – am fost martor la trecerea Trenului Personal 5505, Pașcani – Suceava Nord și a Trenului Accelerat 1931, Iași – Cluj-Napoca. În stația aștepta să plece spre București Trenul Rapid 758, Suceava – București Nord. Toate aceste trenuri sunt și filmate, așadar vă doresc vizionare plăcută!


Trenul de București, garat la linia 1


Trenul Accelerat 1931, Iași - Cluj-Napoca



sâmbătă, 24 octombrie 2015

Nopti feroviare la Pascani

septembrie 2010 – Activitate FeRoviaRă în stația Pașcani

Nu știu dacă v-am întrebat până acum: care este gara care v-a mâncat cele mai multe nopți? Având în vedere și titlul acestui articol, deja puteți intui răspunsul meu la întrebare: Gara Pașcani. Așa cum știți, studenții beneficiază de reduceri importante la călătoria cu trenul de până la 50%. Așadar, luam seara trenul accelerat București - Vatra Dornei Băi și ajungeam în jurul orei 3 în Pașcani. Ei, și până venea trenul de Fălticeni întâmpinam tot felul de scenarii: de la adiere plăcută a vântului până la crivăț crunt. Dar scoteam aparatul foto din buzunar și vehiculele feroviare imortalizate mai încălzeau atmosfera…



Călător în noapte cu Trenul Accelerat București - Vatra Dornei Băi





 




duminică, 18 octombrie 2015

Locomotiva cu aburi 764.414 din Parcul Tineretului

Septembrie 2010 – Aburoasa 764.414 din București

Nu, nu a trecut niciodată vreo cale ferată prin Parcul Tineretului (așa cum a trecut prin Parcul Herestrău, de exemplu), însă din 2010 și-a făcut apariția locomotiva cu aburi 764.414. Din surse am aflat că locomotiva a făcut serviciu pe CFF Orăștie (Calea Ferată Forestieră). Tot prin mediul virtual sunt păreri împărțite referitoare la eficiența conservării locomotivei în cadrul unui spațiu public. Prima impresie a fost una frumoasă, obiectul feroviar constituind un punct de atracție pentru toate vârstele.

Locomotiva a fost construită în 1957 la Combinatul Metalurgic – Fabrica de locomotive Reșița cu numărul cazanului nr. 1323. A stat multă vreme la Tecuci, după ce în 1988 a încheiat serviciul la CFF Orăștie. Toate cele 4 osii sunt motoare, acestea fiind cuplate printr-un sistem de biele-manivele care transformă forța aburului în forță de tracțiune la nivelul roată-șină. Vă invit să savurați câteva fotografii a locomotivei – vedetă, o atracție feroviară din cadrul Parcul Tineretului ce aparține Sectorului IV din București.


Locomotiva cu aburi din Parcul Tineretului

duminică, 27 septembrie 2015

Trenuri de toamnă la București

septembrie 2010 – O dimineață în Complexul Gării de Nord

Ocazia sosirii trenului Orient Express în București a prilejuit și o relaxantă vânătoare de trenuri și locomotive. Fie că erau la Basarab, la Carpați sau în inima rețelei de cale ferată din România – Gara de Nord, trenurile garau sau plecau cu aceeași frumoasă muzică a roților de fier.

În câteva cuvinte, am fotografiat trenurile Personale către Alexandria, Pitești, Accelerate de la / spre Buzău, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Brașov, InterCity și Rapide de la Bicaz sau Constanța, toate compuse din vagoane moderne și locomotive capabile să circule pe calea ferată sute de kilometri zilnic.


Locomotivă electrică din Depoul București Călători


Trenul Rapid 794, Craiova – București Nord, cu locomotiva Softronic 2003

duminică, 6 septembrie 2015

Orient Express la București

31 august 2010 -=- Trenul de lux VSOE

Relatam în 2009 despre trenul Orient Express. Pe atunci era prilej de a străbate țara de la nord la sud numai pentru admirarea celebrului tren de lux Venice Simplon – Orient Express.

Ca o comparație față de componența trenului din 2009, componență pe care am disecat-o pe număr de vagon și istoria sa proprie, în 2010 VSOE a avut în plus vagoanele 3425, 3553, 3543, 3552 și 3539. Vagoanele 3309, 3482 și 3544, prezente în 2009, nu au mai făcut parte din tren în 2010.

Componența trenului Orient Express în 2010 a fost următoarea: 3425, 3473, 3483, 3553, 3543, 3915, 4110, 4141, 4095, 3674, 3912, 3525, 3555, 3539 și 3552.


Trenul Orient Express pe linia 14 din Gara de Nord


Trenul de lux Orient Express


Vagoane resturant, vagoane de dormit


Săgeata Albastra vs. Venice Simplon Orient Express


duminică, 26 iulie 2015

Trenuri de călători la Dolhasca și Fălticeni

27 iulie 2010 – Excursie cu bicicleta pe linia Fălticeni – Dolhasca

Era o zi din aceea călduroasă, cu nori pufoși, care invita la aventură subconștientul oricărui împătimit de drumeții. Așadar ne-am luat bicicletele și am purces la o plimbare de 60 de kilometri de la Fălticeni la Dolhasca și mai departe până la râul Siret în ideea de a fotografia stațiile și trenurile din parcurs.

Cu această ocazie am realizat și un clip de câteva minute cu câteva trenuri de seară din Dolhasca, printre care și trenul InterCity de Suceava – București Nord, trenul accelerat Iași – Timișoara Nord dar și trenuri personale ca Putna – Iași sau Pașcani – Suceava Nord.


Remarcă românească – Folosiți WC-ul din tren




Trenul Regiotrans Dolhasca - Fălticeni plecând din Dolhasca


duminică, 17 mai 2015

Probabil… cele mai vechi vagoane fotografiate în România

23 iulie 2010 – Trenuri la Gura Humorului - Păltinoasa - Berchișești - Lucăcești

… și dacă n-am dreptate, vă rog să mă contraziceți! Vă invit în continuare la o plimbare cu bicicleta de peste 80 de kilometri în care am avut ca scop fotografierea trenurilor de pe linia 502, Lucăcești – Gura Humorului. Veți observa în instantaneele ce urmează câteva personale, un accelerat și un mărfar, toate filmate în clipul postat mai jos pe Youtube.

Pedalam liber ca păsărea cerului pe DN2E Fălticeni – Gura Humorului, prinsesem o vreme superbă și… încă trafic pe calea ferată. Am imortalizat un vagon relicvă la Berchișești și poate cele mai vechi vagoane încă existente pe teritoriul României – cele două vagoane de călători Ganz și vagonul de bagaje Astra Arad aflate la baza carierei de piatră de la Păltinoasa.


Vagoane istorice la Păltinoasa


Trenul Accelerat 1765, Suceava – Timișoara Nord



duminică, 10 mai 2015

Călătorie feroviară până pe malul Mării Negre

16 iulie 2010 – Linia București – Constanța, în reabilitare

1 miliard de Euro și 10 ani. Atât a ”înghițit” reabilitarea liniei ferate București – Constanța. Probabil că dacă s-ar fi construit de la zero, costurile ar fi fost mai mici. Dar s-au scris kilometri despre această lucrare care a durat… prea mult, probabil.

În fine, ne trezisem dis-de-dimineață să prindem Acceleratul 1822, Arad – București Nord – Constanța – Mangalia, pentru a beneficia de un week-end la Marea Neagră. În drum spre litoral am reușit să imortalizez, în câteva puncte, magistrala de cale ferată care era în plin proces de reabilitare.


Tren de lucru cu vagoane Eakkmos încărcate pentru reabilitarea liniei Constanța – București


Locomotiva 43-0107-3 de la Unifertrans


Cu WoLa Komatsu WA320 pe plajă :-)

vineri, 1 mai 2015

Linia ferată dintre lacurile Fundeni

19 iunie 2010 -=- Trenuri între București Obor și Magistrala 800

Având la activ câteva vizite în stațiile Basarab, Carpați și Gara de Nord, am hotărât cu colegul de facultate să ieșim și pe alte rute cu specific feroviar: Gara Obor – Pantelimon – Pasărea. Despre istoria căii ferate București Nord – București Obor – Pantelimon – Pasărea puteți citi aici, eu vă mai pot spune că în prezent linia asigură legătura trenurilor de la Gara Obor la Gara Pantelimon – stație de pe magistrala 800.

Era sâmbătă, așteptam un pachet cu bunătăți de acasă, ocazie cu care am plecat la plimbare. În cei 40 de kilometri parcurși cu bicicletele ne-am întâlnit cu o ramă electrică de pe ruta București Nord – Pantelimon – București Obor, dar și cu Personalul București Obor – Constanța.


Trenul suburban București Obor - Dragonul Roșu – București Nord


Trenul București Obor – ”Remat Constanța”


duminică, 19 aprilie 2015

Activitate feroviară în ceas de seară la București

11 iunie 2010 Trenuri în halta Basarab

Tocmai ce începusem sesiunea semestrului II de la facultate, studiul individual era în toi, însă după o zi întreagă cu nasul în cărți, urma o binemeritată ”relaxare” printre bestiile de fier. Am ales cea mai apropiată stație de cale ferată de locuința de student de care beneficiam. Și uite-așa, timp de 2 ore, aproape de amurg, am fost martor la intrarea și ieșirea din gările București Nord și București Basarab a mai mult de 20 de trenuri de călători.

Venind dinspre cartierul Crângași / Giulești, am traversat pasarela care leagă cartierele amintite de Grivița / 1 Mai. Lumina serii oferea o imagine aproape perfectă asupra reviziei de vagoane București Basarab, stație de domiciliu pentru multe dintre vagoanele trenurilor de călători care au ca destinație localități din apropierea Bucureștiului: Roșiori Nord, Ploiești Sud, Târgoviște, Pitești, Caracal, Giurgiu, Fieni, Alexandria, Buzău dar și alte localități mai îndepărtate: Mărășești sau Brașov.


LDE 60-0679-5 cu Trenul Personal 9107, București Nord – Târgoviște


LE 40-0357-0 la tracțiunea Trenului EuroNight 472 ISTER pentru Budapesta, respectiv Rapid 741 spre Satu Mare

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Când ai făcut ultimul tur pe bicicletă? Invitație la mișcare!


Întrucât doresc să promovez lectura, dar și plimbările pe bicicletă și cred cu tărie că aceste activități duc la dezvoltarea fizică și psihică a tânărului, vă voi invita în acest blog să urmăriți un scurt reportaj despre o plimbare cu bicicleta prin București. Cu această ocazie, vă anunț că în perioada 23 aprilie – 3 mai 2015 va avea loc ”Turul ciclist caritabil – Cărțile copilăriei pe bicicletă”. La această super-plimbare cu bicicleta va participa Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României și Alex Ciocan, multiplu campion național la ciclism.

Doamne, de când mi-aș dori să particip și eu într-un tur în care să urmez un traseu lung, să vizitez locuri, să traversez ape, să fiu înconjurat de munți, aer curat, să mă odihnesc citind o carte. De exemplu, acest tur va avea ca itinerariu Sighetu Marmației – Dej – Cluj-Napoca – Alba Iulia – Sibiu – Brașov – Sinaia – București – Călărași – Constanța. Dacă locuiești în unul dintre orașele menționate, verifică aici programul turului ciclist și te poți alătura și tu evenimentului. 


Să mai spun că DHS oferă biciclete copiilor participanți (8 – 14 ani) la acest tur? Ei trebuie să răspundă la câteva întrebări ce au legătură cu volumele ”Cărțile copilăriei (vezi lista aici)” - repovestiri după marile opere din literatura universală în cadrul evenimentelor de întâmpinare din orașele menționate mai sus. Dacă poți și dorești să ajuți la strângerea de fonduri pentru copiii care nu au acces la cărți, te invit să te implici. Deși nu voi putea participa activ la turul de 1000 de km întrucât nu locuiesc în zona adiacentă a traseului, voi fi la curent cu activitățile evenimentului.  
 


Dar să revin la o mai veche plimbare plăcută cu bicicleta, când era început de vară, luna iunie, aproape scăpat de examenele de la facultate și hotărât să ies la o plimbare mai lungă cu bicicleta. Voiam să ajung acolo unde am fost în tabără prin 2003 – la Tabăra Pustnicu. Așadar vă invit la o călătorie virtuală de câteva minute prin București, acompaniată de comentariile privind traseul urmat şi orchestrată de câteva fotografii. Și ca bonus, pentru pasionații de trenuri care îmi urmăresc blogul, am fotografiat și un tren: Personalul de Constanța – București Obor, așa cum era el în iunie 2010.



sâmbătă, 11 aprilie 2015

Concurs: Activitate feroviară la început de vară în București

5 iunie 2010 – Trenuri la Halta Carpați

Cu o doză imensă de energie, echivalentul a câtorva cafele tari, aveam să mă încarc înainte de a începe sesiunea celui de-al doilea semestru din al doilea an de facultate. Eram la jumătatea drumului de student, iar viitorul arăta din ce în ce mai bine.

Vremea de afară era superbă, trenurile veneau și din stânga, și din dreapta, și pe dedesubt, și pe deasupra, mărfare, sezoniere, cu călători sau fără călători, locomotivele puternice ”mârâiau” din motoare, aparatele foto se încălzeau în zona cardului de memorie care înregistrau zeci de MB de fotografii feroviare.

Atenție! Acest blog conține un concurs cu un premiu interesant pentru pasionați!


Trenul InterCity 557, București Nord - Bicaz


Trenul Accelerat 1795, București Nord - Slatina - Piatra Olt


Trenul Personal 9011, București Basarab – Pitești cu locomotiva LDE EGM 959


Trenul Accelerat 1793, Titu – Pitești / Pietroșița / Câmpulung

duminică, 5 aprilie 2015

Demarajul locomotivei electrice de 5100 kW


Construită în anii 1960 și proiectată cu câțiva ani mai devreme, locomotiva electrică pe 6 osii cu putere de 5100 de kW încă își face datoria de vehicul motor puternic, fiabil și de bază pe calea ferată românească. Deși depășită din punct de vedere tehnologic, locomotiva electrică cu motoare în curent continuu a fost modernizată pe partea de servicii auxiliare, reducându-se din numărul releelor și contactoarelor, îmbunătățindu-se astfel siguranța în exploatare.

Vă prezint în clipul de mai jos, filmat cu un Canon A550, capacitatea de remorcare a locomotivei, precum și ”feeling-ul” în parcurs de pe locomotiva construită la Electroputere Craiova și modernizată la Softronic Craiova. În situația de față, garnitura nu depășea 550 de tone, însă se poate lesne observa legătura dintre viteză, accelerație și curentul absorbit de motoarele electrice prin urmărirea vitezometrului și a ampermetrului din postul de conducere.








duminică, 29 martie 2015

Inundațiile de pe râul Putna și podul de cale ferată dărâmat


Inundațiile din iulie/august 2005 au afectat podul feroviar peste cursul râului Putna, afluent al Siretului, situat la Kilometrul 209 de pe Magistrala 500, între stațiile Focșani și Putna Seacă. Acesta a fost reconstruit la standarde înalte care permit circulația trenurilor cu 160 km/h și a fost dat în circulație în iulie 2012.

În clipul de mai jos se poate observa debitul și viteza caracteristice râului Putna, precum și colmatarea firului I de cale ferată de pe Magistrala 500 înainte de stația Bacău. Pe lângă pericolul de a distruge infrastructura și suprastructura căii ferate, cursul apelor care subtraversează calea ferată trebuie să fie decolmatate de vegetație, material lemnos, gunoi în ideea de a asigura un debit limitat de albia respectivului curs de apă.

De cele mai multe ori, angajații de la linii își fac treaba și curăță zona podețelor / podurilor, însă rămâne și în sarcina autorităților locale să decolmateze cursul apei de pe raza localității în cauză.





sâmbătă, 7 martie 2015

Trenuri în Lunca Prahovei

1 mai 2010 -=- Activitate FeRoviaRă în stația Prahova, Magistrala 1000

Plănuisem cu câțiva colegi pasionați de trenuri să ieșim la fotografiat în zona stației Prahova, la 45 de kilometri depărtare de București. Ei bine, ieșirea a fost un adevărat succes întrucât lumina perfectă și traficul deloc rar în acea zi de duminică a creat posibilitatea de a imortaliza câteva secvențe feroviare interesante.

Am călătorit până la halta Prahova cu Trenul Personal 5005, București Nord – Mărășești. Am cercetat fiecare unghi de pe peron în care puteam fotografia (cu aparatul Canon A550) trenuri de marfă, de călători, însă am constatat că împrejurimile ar constitui o locație mult mai interesantă. Am luat la pas drumurile din Tinosu și am ajuns într-un loc unde se vedea Ploieștiul, respectiv Magistrala 1000. Flori, câmpuri de grâu înalt, aer curat, liniște, trenuri…


Tren de marfă Servtrans cu vagoane Fals tractate de locomotiva electrică 40-0050-1


Trenul Accelerat 11674, Galați – București Nord




duminică, 25 ianuarie 2015

Un răsărit de Soare… pe magistrala feroviară București – Constanța

30 aprilie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă București Băneasa

Am condus cu bucurie o bună prietenă la Aeroportul Băneasa, motiv pentru care am zăbovit câteva momente pe linia de tren care leagă Bucureștiul de Constanța. Era mijlocul primăverii, simțeam, pur și simplu, o explozie de viață a mediului înconjurător, toți copacii verzi mă sufocau cu aer curat, cântecelele calde și maiestuoase ale păsărilor abia întoarse din Țările Calde îmi creau o bucurie interioară extraordinară.

Tot aceste imagini plastice și auditive erau decorul din acea dimineață în care așteptam trenurile… Dar nu le așteptam ca să circul cu ele, ci le așteptam să le admir, să le sorb din enorma energie cinetică pe care o emit, trilul naturii luându-se la întrecere cu zgomotele aparent asurzitoare ale roților vagoanelor de marfă sau de călători…

Ora petrecută pe Magistrala 800, de la 06:00 la 07:00, avea să-mi confere ocazia de a filma și fotografia trei trenuri, dintre care două de călători și unul de marfă. Mai jos sunt fotografiile cu pricina, alături de scurtul film calm, relaxant, recomandat a fi urmărit dimineață alături de o ceașcă de cafea… în așteptarea primăverii.




Un tren CFR Marfă cu vagoane Uacs


duminică, 11 ianuarie 2015

Trenuri peste Lacul Herăstrău

aprilie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă pe Magistrala 800

Rămânem tot în zona Bucureștiului și revin la un alt loc accesibil și de unde se pot observa trenuri: Podul feroviar peste Lacul Herăstrău de pe Magistrala 800, recent reconstruit. Este un loc relaxant, plăcut, aflat într-o oază de verdeață, plină de culori vii și atrăgătoare. Păcat de cadența rară și foarte rară a trenurilor care nu poate oferi prea multe prilejuri de a fotografia trenuri.

Vă mai spuneam de Băneasa aici (descoperind Gările Bucureștilor), aici (Trenul cu Teatru) și aici (puțină istorie despre Gara Băneasa).


Personalul 8077, București Nord - Pantelimon – București Obor, trecând pe Podul Lacului Herăstrău


Săgeata Albastră nr. 2120 își tura motoarele Diesel MTU


Locomotiva electrică 40-0825-6 cu un tren de marfă compus din vagoane Uacs

sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Gara de Nord… de pe vremea când trenurile aveau mai mult de 5 vagoane…

aprilie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă în București Nord

Soarele călduros al lunii aprilie și dorința de a fotografia cât mai multe locomotive m-a ghidat către peroanele Gării de Nord. Aici. Aproape în fiecare zi din această lună ieșeam la diferite ore pentru a observa componența trenurilor personale, accelerate, rapide, InterCity și Internaționale, dar și pentru a cunoaște alți pasionați feroviari cu care orele petrecute în gară treceau repede și frumos.

Vă las să le descoperiți în reportajul de mai jos 73 de locomotive și automotoare (11 din cele 24 de locomotive modernizate cu echipamente Siemens și Softronic, Clasa 45), compunerea a 49 de trenuri de toate rangurile cu destinații în toată țara: Satu Mare, Vatra Dornei Băi, Arad, Timișoara, Mangalia, Suceava, Iași, Urziceni, Târgoviște, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Brașov, Sibiu și așa mai departe.


Trenul Personal 8122, Slobozia Veche - Urziceni - București Nord


80-0152-1 manevrând în Gara de Nord Trenul Internațional 346 Dacia


Locomotiva electrică 41-0242-2 cu Trenul Rapid 832, Brașov - București Nord




UA-11835228-1