10 noiembrie 2009 -=- Excursie FeRoviaRă București Nord – Buzău
Uneori, orele de plecare ale trenurilor nu sunt deloc potrivite. Dar și mai nepotrivită a fost ora de plecare a Trenului Personal 5009, București Nord – Mărășești. Este unul dintre cele mai lungi trasee ale vreunui tren Personal (219 kilometri) din România secolului XXI.
În cazul dimineții de 10 noiembrie 2009, primul Tren Personal care pleca din Gara de Nord era compus din 6 vagoane și având ca locomotivă de tracțiune pe electrica Bo`Bo` Clasa 44 construită la Rade Koncar în Zagreb, Croația (fosta Iugoslavie). Capabilă de viteze de până la 160 km/h, locomotiva se ”mulțumea” să atingă 80-90 km/h în sarcina ei de a face serviciu pe trenuri personale.
Primul tren personal care pleacă din Gara de Nord
8 noiembrie 2009 -=- Urmează stația Unirii 1 cu spectacolul pe partea stângă
Teatrul a fost un capitol important în anii mei de studenție. Teatrul Masca a fost personajul principal din acest capitol care a făcut un rol excepțional. Fiind ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, Teatrul Masca a organizat în Stația Unirii 1 un spectacol de teatru neconvențional, ”Gardienii se întorc” cu ocazia împlinirii a șase ani de la primul spectacol organizat la metrou.
A fost ceva inedit să vezi cum actorii își jucau rolul, în timp ce zeci de metrouri opreau și scârțâiau sau porneau în trombă, în timp ce călătorii uimiți se uitau cu ochii cât cepele la cei care dansau și cântau pe scena improvizată, dar organizată. Unii dintre ei rămâneau să urmărească spectacolul, alții își urmau traiectoria stabilită. Fie ele metrouri vechi de tip IVA, fie noi de tip Bombardier MOVIA, trenurile opreau și staționau parcă mai mult decât de obicei…
Vă invit să urmăriți câteva crâmpeie din spectacolul din 8 noiembrie 2009, precum și o interpretare de-a Maestrului Mihai Mălaimare a cântectului ”Подмосковные Вечера” – ”Nopți la Moscova”.
Noiembrie 2009 -=- Activitate FeRoviaRă nocturnă în București Nord
E liniște. Și când spun că e liniște în București, e lucru rar. Barierele de ciment din jurul Gării de Nord nu lasă loc decât sunetelor ambulanțelor și claxoanelor date de șoferii grăbiți. Și totuși, liniștea este curmată de muzica locomotivelor, care fie oftează, fie se enervează, fie o zbughesc la fugă. Muzica aceasta s-ar traduce prin deconectarea ventilației motoarelor electrice de tracțiune, deconectarea disjunctorului pentru a permite manevranților să conecteze/deconecteze fișa electrică de înaltă tensiune sau demararea trenurilor din gară spre destinație.
Imaginile mișcătoare și căldura dată de luminile cu nuanță caldă sau rece de pe peroanele Gării de Nord îmbiau la fotografii și înregistrări video, mai ales că temperatura de afară încă permitea să-ți ții degetele pe aparatul foto mai mult timp astfel încât să poți opera setările dorite.
Locomotiva electrică CFR Călători EA-881
UA-11835228-1