duminică, 30 iunie 2013

Locomotive casate la PetroUtilaj Campina

20 iunie 2009 -=- Excursie FeRoviaRa Brasov - Campina

După excursia cu trenul de la București la Brașov prezentată într-un blog anterior, am urcat și am coborât cu telecabina Kanzel de pe Masivul Postăvaru, ca în final să facem drumul îndărăt spre București.

Am călătorit cu Trenul Accelerat 1622, Timișoara Nord – Sibiu – București Nord, iar cele câteva fotografii făcute la drumul de întoarcere vă sunt prezentate mai jos. Sunt cam puține, nu am avut acea tragere de inimă pe care am avut-o de dimineață, când fotografiam din kilometru în kilometru. Totuși, am fotografiat două locomotive diesel-hidraulice, LDH45 și LDH70, din curtea celor de la PetroUtilaj Câmpina, într-o stare degradată și cu motoarele diesel demontate. Vorba unui specialist de locomotive din Brașov: ”În furnal au apărut, în furnal vor dispărea!”


Ne luam ”La revedere!” de la Valea Prahovei


Locomotiva diesel hidraulică descompletată la PetroUtilaj Câmpina

luni, 24 iunie 2013

Un Delfin înota prin gară la Predeal...

20 iunie 2009 -=- Excursie FeRoviaRă Câmpina - Predeal - Brașov

Vă mai aduceți aminte când ați citit ”Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”, unde Ștefan Gheorghidiu participa la fortificațiile văii Prahovei, între Bușteni și Predeal? În timpul lecturii, îmi notam pe o hartă imprimată tot drumul său de soldat. Iar acolo am identificat și calea ferată Comarnic – Predeal, îmi ziceam: ”Tare frumos trebuie să fie pe aici!”. Pentru prima dată, am văzut și am mers pe această linie în 2008. Era iarnă, nu puteai scoate capul pe geam, admirai totul din tren.

Ei bine, a venit și vara lui 2009, când, mi-am luat rucsacul în spinare și am pornit pe Valea Prahovei până la Brașov, cu Trenul Accelerat 1745, București Nord – Satu Mare. Am făcut peste 150 de fotografii pe care vi le arăt într-un reportaj dedicat numai și numai liniei magistrale Câmpina – Predeal – Brașov. Aceste imagini surprind atât peisajele de deal și de munte specifice Văii Prahovei, dar și stadiul lucrărilor de modernizare a acestei căi ferate, incluse în Coridorul IV Pan-European.

Așadar, dragi cititori, vă invit în continuare la un cocktail fotografic cu restricții de viteze, cu poduri vechi, pârâuri în cascadă și mulți kilometri de linie electrificată pe care circulă, zi de zi, zeci de trenuri, urcând de la Câmpina (435 m) la Predeal (1040 m).


Între Breaza și Comarnic


Trenul colorat accelerat ieșind din stația Azuga


Locomotive ale GFR la Predeal


luni, 17 iunie 2013

Trenuri rapide de calatori vs. locomotive de muzeu la Bucuresti

30 mai 2009 -=- Excursie FeRoviaRă București Basarab - P.O. Carpați - București Băneasa


Deși n-au trecut nici 48 de ore de la ultima vizită în zona Basarab – Băneasa pe Magistrala 800, totuși am pornit cu Ionuț la o plimbare până la Gara regală de la Băneasa. A fost o zi cam înnorată, țin minte că era sâmbătă și aveam timp liber berechet. Neavând deocamdată o bicicletă (de fapt am avut, dar mi-a fost furată), nu ne-am permis să ne aventurăm prea departe.

Ne-am bucurat că am fotografiat o locomotivă diesel-mecanică de 120 de cai putere – B-DM 008, fiind printre ultimele locomotive de acest tip existente în funcție. Acestea au fost fabricate încă din 1963-1968 la Fabrica de locomotive "23 August". După întâlnirea cu această locomotivă... și-au făcut apariția trenuri de persoane care rulau la viteze mari, apăsând tot atât de repede pe declanșatoarele aparatelor noastre de fotografiat.


Locomotiva diesel-mecanică B-DM 008 construită în 1964 la București

duminică, 9 iunie 2013

La plimbare printre linii între gările Bucureștilor

28 mai 2009 -=- Excursie FeRoviaRă București Basarab – București Băneasa


Anii de facultate s-au dus, mă gândesc cu drag la ei, la libertatea și la câte puteam să fac într-o singură zi. Uneori, leneveală 99%, alteori, sute de kilometri parcurși pe tren, pe jos sau pe bicicletă. Chiar dăunezi îmi povestea un coleg de muncă, absolvent de Material Rulant pentru Calea Ferată, despre un profesor din catedră care le zicea studenților certați cu învățătura: ”Mai mergeți, măi, în gară!”

Tot așa am făcut și noi, (deși nu eram certați, cu învățătura, ba din contră,), am pornit alături de Ionuț, Mihai și Dragoș într-o plimbare de câțiva kilometri între stația Basarab și stația Băneasa. Punctul final și scopul excursiei era vizitarea Trenului cu Teatru ”Orient Express” garat pe linia 1 din Gara București Băneasa. Dar până acolo, ne-am întâlnit cu trenuri de marfă, dar chiar și cu Trenul-vedetă, prins într-un film care poate fi urmărit mai jos.

 

LDE 1140 cu vagoane refrigerente pe 2 osii
 


LDH de la GFR cu vagoane de GPL trecând prin stația București Băneasa