joi, 25 septembrie 2014

Plimbare cu trenul Servtrans de la Roșiori Nord – Costești – Pitești

19-20 martie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă la Roșiori Nord și la Pitești

Am avut ”șansa” ca în 2006 să fiu martor la o scenă interesantă în gara Rădăuți, în ceas de seară, când mă urcam într-un ”balaur” lung și zgomotos care scotea aburi și fum exact ca într-o luptă titanică. Nu era altceva decât… Trenul Personal Nisipitu – Suceava Nord. Aburi care învăluiau vagoanele și locomotiva. Era întuneric, iarnă, seară târziu, și trebuia să călătoresc de la Rădăuți spre Fălticeni.

Imaginea prezentată subiectiv anterior am vrut să fie reconstruită la… Roșiori Nord unde se găseau încă în exploatare ultimele vagoane cu încălzire cu aburi din România – vagoanele Dimitrov, seria 29-22. La experimentul pe care am vrut să-l fac au participat Ionuț și Dragoș. Concluziile acestuia le veți extrage… urmărind imaginile de mai jos, realizate cu un Canon A550.


Locomotiva 81-0701-3 de la Servtrans la tracțiunea Trenului Personal Roșiori – Pitești


Trenul Personal 9531, pregătindu-se de plecare la ora 6:25 din Pitești spre Curtea de Argeș


Harta Circuitului feroviar

duminică, 14 septembrie 2014

Trenuri în amurg la București Băneasa

18 martie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă la Podul Miorița de pe Magistrala 800

Se spune că ziua cea mai lungă din an este 21 iunie... însă tind să cred că cele mai lungi zile din an când lumina este prezentă mai mult pe pământ sunt ultimele zile din martie. Astfel că am purces la o plimbare în amurg din Basarab şi până aproape de Gara Băneasa, unde am filmat patru trenuri, Personalul 5010 (Mărăşeşti - Bucureşti Basarab), Acceleratul 1631 (Constanţa - Oradea) şi 2 mărfare cu cisterne cu roţi cu multe locuri plane trase de CFR Marfă, respectiv GFR.

În film am vrut să apară şi Rapidul 685 HISTRIA (București Nord - Constanța), însă nici că a vrut să dea ochii cu mine în acea seară de 18 martie 2010. Deşi trecut în Mersul Trenurilor că părăsește Gara capitalei la 19:37, ora se făcuse 20:15 şi Rapidul nu trecuse încă prin Băneasa.

De ce am filmat aici? Îmi place că în fundal se poate observa Casa Presei Libere. Altă dată era luminată cu o nuanţă galbenă, însă acum nu era luminată decât de birourile presei.


Locomotive diesel-hidraulice așteptând de lucru în Revizia Grivița



luni, 8 septembrie 2014

Circuit FeRoviaR: București - Cluj-Napoca - Suceava - București

Primul meu circuit feroviar începea cu o oarecare teamă: dacă o să-mi fie somn, dacă o să se lege cineva de mine că pozez peisajele din tren, dacă va fi vreme urâtă, dacă vagonul cu care voi călători va fi fără geam culisabil... Însă am trecut Dâmbovița cu speranța că va fi un circuit ”turistic” reușit. Las fotografiile de mai jos să spună dacă a fost sau nu așa (asta dacă n-ați citit deja reportajele București - Brașov, Brașov - Teiuș, Teiuș - Cluj-Napoca).