sâmbătă, 25 octombrie 2014

Trenul de Fălticeni de la Regiotrans

aprilie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă cu trenuri de călători pe linia 510

Târgul Fălticeni a fost conectat la rețeaua firavă a drumurilor de fier din România încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Presa vremii spunea: „La 10 octombrie 1887, populaţia din Fălticeni a întâmpinat cu flori şi urale sosirea primului tren în vechiul Târg Moldovenesc.” Ideea construirii a fost lansată de Guvernul Liberal I. C. Brătianu în 1882, urmând ca în toamna anului 1887 linia să fie circulată de trenuri de călători şi de marfă. Calea ferată porneşte din Dolhasca de la o atitudine de 221 de m şi urcă de-a lungul văii Şomuzului până la Gara Fălticeni, situată la 278 de metri.

Linia ferată are o declivitate maximă de de 13,62 la mie şi se caracterizează cu o rază minimă de curbură de 200 de metri. Tipul de şină introdus a fost iniţial TIP24, urmând ca după 1985 trenurile să circule pe şină tip 49 SB. Ca fapt divers, în 1899 un tren de persoane care circula pe ruta Dolhasca – Fălticeni parcurgea cei 24,7 de kilometri într-o oră şi 10 minute. Acum, aceeaşi distanţă este parcursă în 44 de minute. Mersul Trenurilor poate fi consultat aici.







luni, 13 octombrie 2014

Pasarela Basarab din București

martie 2010 -=- Lucrări de construcție la Pasajul Basarab

Tot citeam în stânga și în dreapta despre pasarela pietonală de la Basarab care a fost dezasamblată de peste liniile Gării de Nord, lăsând locul grandiosului Pasaj de la Basarab. Singurele mele amintiri cu acest obiectiv social (făcea legătura între Calea Griviței și Calea Orhideelor) erau de prin 1998 când ajungeam în București la mătușa mea și traversam pasarela pentru a ajunge la tramvai.

Pasarela a fost construită în anii `30 și a fost de un real folos întrucât a fost ”călcată în picioare” de milioane de oameni care tranzitau cartierele Grivița și Grozăvești. În plus, existența acesteia pur și simplu reprezenta un reper pentru stabilirea întâlnirilor, ba chiar decor de filmare pentru diverse producții cinematografice. Mai multe informații puteți citi pe ”Bucureștii vechi și noi”, ”Știrile.Rol.Ro”, ”EvZ.ro”, ”CufărulCuFotografii”, ”Antena3” sau videoclipul ”Reportaj RailnetTV”.


Utilaje aduse lângă Pasarela Basarab




sâmbătă, 11 octombrie 2014

Trenuri de marfă și de călători la Băneasa și P.O. Carpați

martie 2010 -=- Activitate FeRoviaRă în București

Într-o zi de martie a anului 2010 am hotărât să-mi iau cele câteva cursuri de la MAE (Mașini și Acționări Electrice) în vederea studiului individual. Căminul de studenți nu este un loc propice pentru a învăța, mai ales în timpul week-end-ului, așa că am ales să citesc în apropierea căii ferate, la P.O. Carpați. Am profitat de ocazie și am luat cu mine camera foto.

Senzația de a citi despre... ”mașina electrică”, atât în stadiul de motor, cât și în cel de generator, lângă locomotivele electrice de 5100 kW sau locomotivele diesel-electrice de 2100 de cai putere care treceau pe sub racordul Băneasa - București Triaj era... nemaipomenită!


Trenuri în București


Un mărfar militar încărcat cu autovehicule de la armată




UA-11835228-1