miercuri, 28 august 2013

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”

Jurnal de student – ziua III: 9 iulie 2009

În această zi ne-am întâlnit cu toți studenții de la MR pe strada Dej, unde am avut acces într-o altă secţiune a reviziei de vagoane, care era dotată cu canale de reparaţii şi vinciuri pentru ridicarea vagoanelor de călători în vederea schimbării boghiurilor şi a remedierii defectelor apărute pe parcurs.

În drum spre locul unde aveam să poposim, am văzut osii montate care prezentau defecte, ca de exemplu: locuri plane, fusuri de osie stricate.


Cutia de osie și suspensia primară la osia unui boghiu Y32RS

duminică, 11 august 2013

Plimbare de dimineata prin Gara de Nord

8 iulie 2009 -=- Activitate FeRoviaRă în Gara de Nord


După câteva ore petrecute la Grivița București, am venit în gară împreună cu doi colegi de-ai mei, pasionaţi şi ei la fel ca mine, să admirăm bestiile feroviare de 2.100, peste 6.000 sau 8.000 de cai.

Locomotiva EA-881 cu stemă


Vagon de călători venit din Turcia, 50-40 002 Bcm

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”

Jurnal de student – ziua II: 8 iulie 2009

În această zi de practică aveam să intru în cele mai moderne vagoane de călători care circulă pe rutele României. Am vizitat un vagon-salon ce aparţinea de Intercity 531 de Bucureşti – Târgu Mureş, timp în care am avut timp să remarcăm confortul deosebit şi dotările avansate tehnologic. Am aflat despre acest vagon că este supravegheat video, este dotat cu aer condiţionat, priză la fiecare măsuţă, scaune deosebit de confortabile şi o ambianţă plăcută. Conform standardelor europene, constructorul de vagoane a proiectat WC-ul astfel încât să nu polueze natura, acesta fiind dotat cu vacuum.

Acceleratul Rodna Veche - București Nord la Revizia Grivița


duminică, 4 august 2013

Practica la Facultatea de Transporturi, Specializarea ”Vehicule pentru Transport Feroviar”

Jurnal de student – ziua I: 7 iulie 2009

După un an de studiu în cadrul Facultăţii de Transporturi, secţia „Material Rulant pentru Calea Ferată”, iată că am participat şi la orele de practică susţinute atât în catedră, cât şi în cadrul Reviziei de Vagoane Bucureşti - Griviţa.

Împreună cu as. drd. ing. Camil Crăciun şi cu d-na as. drd. ing. Mădălina Dumitriu, am învăţat despre reviziile tehnice la trenuri, despre clasificarea şi descrierea boghiurilor, am vizitat interiorul ultimelor tipuri de vagoane modernizate şi am învăţat despre notarea marcajelor de pe vagoanele de călători.

Locomotiva diesel-hidraulică manevrând vagoane de călători în Grivița



Personal am fost uimit şi am înregistrat orice informaţie primită, atât pe suport fotografic şi scris, cât şi în bagajul de cunoştinţe. Mi-a plăcut foarte mult să stau printre oameni care lucrează cu trenuri şi, în cazul de faţă, care au grijă ca orice detaliu de siguranţă al circulaţiei să fie respectat şi astfel încât călătorii să poată ajunge la destinaţie în bună regulă.

Că tot vorbim de destinaţie, pentru mine, drumul însuşi a însemnat destinaţia mea, astfel că ori de câte ori când mergeam în tabere şcolare spre Brăila, Constanţa, Braşov, Bucureşti sau Paşcani, eram interesat de trenuri, de vagoane, de locomotive…


6 dintre cele 8 linii de revizie pentru vagoanele de călători



Toate aceste curiozităţi au fost, în mare parte, desluşite în cadrul practicii. De îndată ce am găsit Instrucţia 250 privind revizia tehnică şi întreţinerea vagoanelor în exploatare, am citit-o şi am încercat să corelez informaţia din documentaţie cu realitatea. Astfel, am reuşit să disting marcajul unificat al vehiculelor FeRoviaRe, înţelegând proprietăţile fiecărui semn inscripţionat pe cutia vagonului.

În continuare, voi prezenta câteva dintre fotografiile şi informaţiile pe care le-am cules în timpul zilelor de practică. În viitor mi-aş dori ca, în timpul anului universitar, să se pună mai mult accent pe partea practică a orelor de studiu şi mai puţin pe teorie.


Prezentați legitimațiile la control pentru că intram în Revizia de Vagoane Grivița


UA-11835228-1