duminică, 17 februarie 2013

Excursie FeRoviaRă Dolhasca - Bacău

28 decembrie 2008 -=- Chiciură, zăpadă și ger pe Magistrala 500



Vă invit să urmăriți o călătorie friguroasă cu Rapidul 652, Suceava Nord – București Nord, din 28 decembrie 2008. În acest blog și clip FeRoviaR veți putea viziona cum interacționează chiciura de pe linia de contact cu pantograful locomotivei, fulgii de nea în fața locomotivelor roșii și pașii ușori pe zăpada alunecoasă și atât de albă... Am filmat trenuri accelerate, cum ar fi: Iași – Timișoara Nord, Sibiu - Suceava Nord și personale ca: Iași - Putna, Dolhasca - Falticeni și Suceava Nord – Pașcani.

Așadar, clipul de mai jos prezintă, într-un stil puțin atipic, o activitate feroviară de câteva zeci de minute în Gara Dolhasca. Chiciura de pe firele de contact a creat un efect vizual interesant, care se vede lesne în filmul prezentat.


Cometa FeRoviaRă!


luni, 4 februarie 2013

În vizită la o locomotivă diesel-hidraulică

27 decembrie 2008 -=- LDH45-389 în Remiza Fălticeni





În plină iarnă, când mai toți au concedii și stau la gura sobei, în fața televizorului sau în spatele blocului la un vin fiert, am mers alături de tata la remiza de locomotive din Fălticeni pentru a verifica temperatura ambiantă. Aici era depozitată locomotiva diesel-hidraulică LDH45-389, aka 86-0081-9 după noile reglementări AFER.

În remiză erau în jur de 4-5 grade Celsius, suficient încât florile de la ferestre și apa din… instalația de răcire a locomotivei să nu înghețe. Din păcate, viitorul nu era promițător pentru echipa de manevră de la Combinatul Fălticeni. Ba chiar sumbru. De-a lungul timpului, până în prezent (2013), s-au schimbat multe. Remiza este devastată, aproape că nu mai există, iar locomotiva, nici atât…

Cândva, pe aici se perindau ceferiști cu mândre caschete…



vineri, 1 februarie 2013

O locomotiva cu aburi in... Centrul Sucevei!

22 decembrie 2008 -=- Locomotiva cu aburi de ecartament îngust 762.209




Vacanța de iarnă era în toi, așa că am hotărât cu fratele meu să facem o vizită în Suceava. Aici, am fost plăcut impresionați când în centrul Sucevei am admirat pufăitul locomotivei de cale îngustă nr. 762.209 (ecartament 760 mm). Alături de brazii împodobiți cu beteală, beculețe și steluțe în vârf, atmosfera ”de basm” era… la ea acasă. Mai lipsea zăpada.

Am profitat de câteva zile libere pentru a-mi aduce pașii înapoi prin Suceava mea dragă. Aproape că se termina un an… un an plin de realizări, BAC, admitere facultate la MRCF (material rulant pentru cale ferată), cazare în București, mii de kilometri descoperiți de cale ferată, plimbări cu locomotiva.


Locomotiva cu aburi în Centrul Sucevei

UA-11835228-1